NABESCHOUWING DUTCH MASTERS OF MOTOCROSS RHENEN

NABESCHOUWING DUTCH MASTERS OF MOTOCROSS RHENEN

Het was zaterdag 18 juni een prachtige dag in Rhenen, waar het internationale rijdersveld op circuit Kwintelooijen samenkwam voor de finale van de Dutch Masters of Motocross. Niet alleen de stralende zon zorgde al vroeg op de dag voor snel oplopende temperaturen op en rond de baan, maar ook het feit dat in nagenoeg iedere klasse het kampioenschap nog beslist moest worden. Precies hoe je hoopt dat een seizoensafsluiter verloopt!

Beelden: KNMV – Damon Teerink

DMOMX 85CC

In de klasse waar nagenoeg de gehele top zeven van het klassement nog kans maakt op de titel, is het Dex Kooiker die de eerste manche als beste weg is. Ook Jannes Vos en Dex van den Broek zijn vlot weg, al is het verschil met de rest van het startveld marginaal na de eerste bocht.

Hoewel Jarne Bervoets en Douwe van Mechgelen zich gedurende de wedstrijd sterker en sterker tonen, is het Dex Kooiker die vanuit de koppositie de sterren van de hemel crost. Dex Kooiker wint de eerste manche voor Bervoets en Van Mechgelen. Kampioensleider Gyan Doensen pakt achttien punten in vierde positie, waarmee hij slechts twee punten verliest op Douwe van Mechgelen die tweede staat in het klassement.

Tweede manche
Vanwege de warmte besluit de wedstrijdleiding om alle tweede manches met vijf minuten in te korten. Voor de 85cc betekent dit dat er een soort sprintwedstrijd van vijftien minuten overblijft. Extra belangrijk dus om je koppie erbij te houden! Als het starthek valt voor de tweede manche is het opnieuw Dex Kooiker die ijzersterk weg is. In zijn wiel zien we naamgenoot Dex van den Broek en Gyan Doensen volgen.

Gedurende de wedstrijd is het duidelijk dat naast Kooiker ook Douwe van Mechgelen vol voor het kampioenschap gaat. Alle zeilen zet hij bij om vanuit de tweede positie in de wedstrijd bij Dex Kooiker in de buurt te komen, maar die is werkelijk een maatje te groot voor hem. Tegelijkertijd laat Gyan Doensen zijn spierballen zien om zijn voorsprong in de titelstrijd te verdedigen door de derde positie in de wedstrijd over te nemen. Dat zal ook de einduitslag zijn in deze ingekorte tweede manche.

Dag- en eindklassement
Winnaar van het dagklassement is met een 1-1 uitslag uiteraard Dex Kooiker, die een geweldige prestatie neerzet tijdens deze zware racedag in Rhenen. Tweede wordt Douwe van Mechgelen met een 3-2 uitslag. Jarne Bervoets eindigt als derde door in de eerst emanche als tweede, en in de tweede manche als vierde te finishen.

Hoewel Douwe van Mechgelen in totaal vier punten inloopt op Gyan Doensen, is het niet genoeg om Doensen in te halen in het klassement. Het verschilis na afloop van de tweede manche nog vijf punten in het voordeel van Doensen die daarmee de titel wint.Van Mechgelen wordt tweede, Dex Kooiker eindigt als derde met een verschil van acht punten op Van Mechgelen.

DMOMX 125CC

De eerste manche van de 125cc begint hectisch. Hoewel Lotte van Drunen als een raket start, staan de rijders nog voor de eerste ronde is gereden alweer in het opstelveld na een rode vlag. Het duurt even voor de baan vrijgegeven kan worden en vanwege de brandende zon krijgen de rijders iets meer tijd om water te drinken voor ze zich klaar moeten maken voor de herstart. Aangezien er nog geen volledige ronde gereden is wordt de race in zijn geheel herstart.

Bij deze herstart is het Maeron Peeters die als vlotste van de rijders de holeshot bereikt. Dat doet hij vlak voor Joey Daniel en Cuan Conway die ook sterk starten. Dit drietal is echter al snel ingerekend door de rest van het veld, waarbij Ivano van Erp het meeste recht van spreken heeft. Hij neemt de leiding in de wedstrijd overtuigend in handen terwijl achter hem gevochten wordt voor de resterende posities. Uit die strijd komt leider in het kampioenschap Janis Reisulis als ‘best of the rest’ rollen met achter hem Mirco ten Kate.

Tweede manche
De ingekorte tweede manche verloopt zonder noemenswaardige incidenten. Levi Schrik opent sterk door te holeshot te pakken met een nipte voorsprong op Ivano van Erp. Op hun hielen volgt Senna van Voorst in derde positie. Na wat schermutselingen neemt Van Erp de leiding over in de laatste bocht voor het ingaan van de tweede ronde en geeft deze gedurende de manche niet meer uit handen.

Opnieuw zijn het Janis Reisulis in tweede positie en Mirco ten Kate in derde positie die Van Erp volgen. Deze top drie blijft tot de finish ongewijzigd.

Dag- en eindklassement
Het dagklassement laat zich raden met dezelfde top drie in beide manches. Van Erp pakt de volledige vijftig punten door tweemaal te winnen in Rhenen. Janis Reisulis bouwt zijn voorsprong in het eindklassement uit met zijn 2-2 uitslag en Mirco ten Kate eindigt op de derde plaats.

Hoewel er voor aanvang van deze racedag nog een kleine mogelijkheid was dat Reisulis de leiding in het klassement zou verliezen, komt hij na een prima resultaat in Rhenen vrijwel onbedreigd als kampioen over de finish. Mirco ten Kate eindigt als tweede in het klassement, Magnus Gregersen wordt derde.

DMOMX 250CC

Als het starthek valt voor de eerste manche van de 250cc-klasse, lijkt het dat Lucas Coenen de holeshot pakt. Dat deed de Belg dit seizoen al viermaal eerder. Maar doordat Coenen iets doorschiet en zijn lijn moet corrigeren, steekt Maxime Grau hem nét de pas af. Robert Fobbe kan daarbij volgen.

Coenen is erop gebrand om zijn kans op de titel vast te houden en rijdt dan ook als een dolle. En die kans op de titel lijkt nog haalbaar te worden ook als we klassementsleider Rick Elzinga pas op ruime afstand achter de kop van de race zien passeren aan het begin van de tweede ronde. Het gevecht vooraan is om te smullen, mede ook doordat topper Kay de Wolf hier in Rhenen zijn eerste wedstrijd van het seizoen rijdt na blessureleed. De Wolf rijdt sterk en pakt dan ook al snel de leiding in de race.

Achter hem knokt Coenen met Andrea Bonacorsi en Dave Kooiker om de tweede plaats. Als de zwart-witgeblokte vlag gezwaaid is zien we Kay de Wolf als eerste rijder de finish passeren. Bonacorsi eindigt als tweede en Coenen moet de derde plaats dulden.

Tweede manche
In de tweede manche is het wél Lucas Coenen die de holeshot pakt voor Jaap Janssen en een zeer sterk rijdende Romano Aspers. Aspers – die in de eerste manche nog als dertiende finishte – heeft een wereldstart in de tweede manche. Nog voor de laatste bocht van de eerste ronde bereikt is, weet hij zowel Janssen als Coenen te passeren. Jammer genoeg komt hij na slechts een paar ronden lelijk ten val waarna hij moet opgeven.

Opnieuw is het Kay de Wolf die het initiatief in de wedstrijd in handen neemt en zich opwerkt naar de eerste positie. In zijn wiel zien we opnieuw Bonacorsi met daarachter – opnieuw – Lucas Coenen. Dit keer is ook Rick Elzinga van de partij richting de kop van de wedstrijd, in vierde positie. Dit zal ook de eindstand van de tweede manche blijken.

Dag- en eindklassement
Kay de Wolf wint het dagklassement door tweemaal de maximale 25 punten op zijn naam te schrijven. Andrea Bonacorsi eindigt als tweede voor Lucas Coenen die derde wordt.

De strijd om het klassement wordt in het voordeel van Rick Elzinga beslecht. Hij mag zich nu kampioen noemen in 250cc-klasse van de Dutch Masters of Motocross. Coenen eindigt op een tweede plaats met twaalf punten verschil en op de derde plaats in het eindklassement zien we Elzinga’s teamgenoot Andrea Bonacorsi.

DMOMX 500CC

In de aanloop naar de seizoensfinale zagen we al mooie gevechten in de 500cc-klasse. Met name voorin het veld waren het Calvin Vlaanderen, Glenn Coldenhoff en Brian Bogers die nagenoeg iedere manche de dienst uitmaakten. Alle drie de mannen hadden bij aanvang van de wedstrijd in Rhenen dan ook nog zicht op de titel. Helaas wordt het in Rhenen moest Brian Bogers zich afmelden wegens ziekte waardoor het gevecht tussen Coldenhoff en Vlaanderen nog spannender beloofde te worden. Het verschil tussen de twee toppers is slechts tien punten in het voordeel van Vlaanderen.

Maar er staat nóg een topper aan de start in Rhenen: Romain Febvre. Als het starthek valt in de eerste manche is de Fransman direct als snelste weg. Naast dat hij de Ecomaxx Holeshot pakt door als eerste de eerste bocht te passeren, neemt hij ook direct wat afstand van Coldenhoff, Calvin Vlaanderen en Brent van Doninck.

Hoewel men langs de baan hoopt op een spannend gevecht, verandert deze strijd in een soort impasse. Febvre rijdt sterk, maar Coldenhoff blijft gedurende de gehele manche op slechts een paar tellen achterstand zicht houden op de koppositie. Van een aanval komt het echter steeds maar niet. Tegelijkertijd controleert Vlaanderen de wedstrijd vanuit een derde positie met nagenoeg een zelfde aantal seconden afstand op Coldenhoff. Uiteindelijk is het Febvre die wint, Coldenhoff wordt tweede en Vlaanderen derde.

Tweede manche
Ook in de tweede manche is het Febvre die als eerste de holeshotvlaggen passeert. Vlak naast hem is het Brent van Doninck die ook goed weg is. Daarachter sluit de rest van het veld aan onder aanvoering van Calvin Vlaanderen.

Febvre houdt de leiding totdat Glenn Coldenhoff achter hem aanzet om zo een laatste poging te doen om de kampioenschapstitel nog in de wacht te slepen. Van Doninck kan Coldenhoff volgen maar heeft niet genoeg over om op zijn beurt de leiding over te nemen. Als Vlaanderen van een afstandje ziet dat Coldenhoff Febvre passeert, geeft de Zuid-Afrikaan nog even gas bij om de derde positie te claimen. Vanuit die positie houdt Vlaanderen drie punten over op Coldenhoff in het eindklassement, waarmee Vlaanderen vrede lijkt te hebben. Blij, doch ietwat beteuterd, komt Coldenhoff als winnaar over de meet. Van Doninck wordt tweede en Vlaanderen derde.

Dag- en eindklassement
Met een 2-1 score is Glenn Coldenhoff de winnaar van het dagklassement. Romain Febvre eindigt als tweede door in de eerste manche te winnen en in de tweede manche als vierde te eindigen. Hoewel hij een gelijke score van 40 punten scoort als Calvin Vlaanderen, is het Brent van Doninck die het podium compleet maakt door als tweede te finishen in de tweede manche.

Het eindklassement is na vier zinderende wedstrijden niet geheel verrassend. Het trio dat vrijwel iedere manche elkaar de loef af wist te steken is namelijk reeds bekend, slechts de volgorde van de top drie kon nog wijzigen. Op een derde plaats is het Brian Bogers die wegens ziekte verstek moest laten gaan in Rhenen. Ondanks dat hij er in Rhenen alles aan heeft gedaan om de uitslag in zijn voordeel te beïnvloeden, eindigt Glenn Coldenhoff op een tweede plaats. De Dutch Masters of Motocross-kampioen van de 500cc-klasse voor seizoen 2022 is Calvin Vlaanderen!

De volledige dag- en kampioenschapsuitslagen per klasse vind je hier.