Macro Rhenen 75 jaar aan het crossen.

Wat een groot crossevenement en een jubilerende festiviteit voor de Macro Rhenen (de Motor- en Auto Club Rhenen en Omstreken) dit jaar had moeten worden viel in duigen. Oorzaak: het coronavirus. ''We hadden dit jaar op Hemelvaartsdag een pracht van een crossprogramma op het programma staan. Alle toppers hadden toegezegd naar Rhenen te komen'', aldus Wulf Baars, voorzitter van de Macro.

Door Henk Jansen.
Rhenen - Geen spannende wedstrijden dus op het prachtige crosscircuit van recreatieterrein Kwintelooijen, maar ook geen jubilerende festiviteit rond het 75-jarige bestaan van de Macro. Een festiviteit dat in de Residence, gelegen op een steenworp afstand van het crossterrein, op 10 oktober gehouden zou worden.
Waar genodigden het ontstaan van de Rhenense vereniging hadden kunnen zien. Wulf Baars: ''We hadden veel historisch materiaal opgedoken, waaronder veel oude foto's. Prachtige afbeeldingen van hoe het 75 jaar geleden allemaal begonnen is.''

Crossterreinen

Op 10 september van dit jaar bestaat de Macro 75 jaar. Wulf Baars toont naast een schat aan oude foto's, vanaf 1945, waarin een prachtexemplaar zit van Johan Smit. Hij zit in een zeepkist als deelnemer aan een wedstrijd zeepkisten rijden, zoals destijds door de Macro georganiseerd. Daarnaast zijn er ook wedstrijdfoto's op de diverse circuits waar de spannende crosswedstrijden werden gehouden. Zoals op de Grebbeberg bij steenfabriek Leccius de Ridder.

Wedstrijden goed voor duizenden toeschouwers, zoals op de foto's ook duidelijk te zien.
''Na de Grebbeberg werd er drie jaar achtereen gecrost nabij een steenfabriek in Lienden. De laatste cross op de Grebbeberg werd in '76 verreden. Na drie in de Betuwe wedstrijden te hebben gehouden werd op recreatieterrein Kwintelooijen, tussen Rhenen en Veenendaal, een circuit gerealiseerd waar wereldtoppers steeds hun kunnen tonen. Een circuit dat jaarlijks door een groot vrijwilligersteam onderhouden wordt genomen den cross klaar wordt gemaakt.

Voor de cross op Hemelvaartsdag 2021 worden vele handen inmiddels weer uit de mouwen gestoken. Zelfs voorzitter Wulf Baars neemt de verfkwast ter hand om een aantal glazen persunits op te knappen. Hij zegt: ''Alles vraagt onderhoud. Er is dan ook genoeg werk te doen. Straks gaan we het crossterreinweer op. Het is de laatste tijd echt groeiweer geweest, dus dient er een en ander weer te worden gesnoeid of anderszins. En maar hopen dat we volgend jaar weer op Hemelvaartsdag weer onze traditionele cross kunnen houden. Dat de corona maar tot het verleden mag behoren.

En het 75-jarige jubileumfeest in de Residence gaan we volgend jaar 2021 op 11 september houden.

Bron ( Rijnpost)